Thursday, December 22, 2011

::Pemuda, jadilah Abdullah Khairul Azzam::

~senja bertasbih di Alexandria~

analisis watak Abdullah Khairul Azzam....

  1.  Ada FIGHTING SPIRIT untuk berjaya. LAWAN TETAP LAWAN (mskipun fail paper bnyak kali, namun beliau tetap berazam ntok mnhabiskn pengajiannya di MEsir)
  2. BerJIWA BESAR, THINK BIG...
  3. Berdikari (Musasafat Tarbiyyah)
  4. Push Himself out of a comfort Zone.("Ketika banyak mahasiswa yang sangat manja dan menggantungkan kiriman orangtua, kau justru sebaliknya"-pak ali).
  5. Power of Action (yang mmbezakan orang yang berjaya dan tidak berjaya: ust Anif Sirsaeba)
  6. Never do anything JUST for Money. DO IT WITH LOVE (bukan kerana beban, tapi kerana kasih pada adik2 dan ibu)
  7. TAQWA
  8. Seperti Air yang sentiasa mengalir, menghidupkan hidupan yang mati dan mengalir mengikut arahan dan aturan ILAHI. (Pasrah dan redha dgn apa ALLAH tentukan untuknya sambil gigih berusaha)


Petikan dari novel KCB, Habiburrahman el-Shirazy:

"Kalau aku perhatikan, gurat wajahmu lebih tua sedikit dari umurmu. Kayaknya kau memikul sebuah beban yang lumayan berat. Aku perhatikan kau lebih banyak bekerja daripada belajar di Mesir ini. Boleh aku tahu tentang hal ini?" 
"Ah Pak Ali terlalu perhatian pada saya. Saya memang harus bekerja keras Pak. Bagi saya ini bukan beban. Saya tidak merasakannya sebagai beban. Meskipun orang lain mungkin melihatnya sebagai beban. Saya memang harus bekerja untuk menghidupi adik adik saya di Indonesia. Ayah saya wafat saat saya baru satu tahun kuliah di Mesir. Saya punya tiga adik. Semuanya perempuan. Saya tidak ingin pulang dan putus kuliah di tengah jalan. Maka satu-satunya jalan adalah saya harus bekerja keras di sini. Jadi itulah kenapa saya sampai jualan tempe, jualan bakso, dan membuka jasa katering." Pak Ali mengangguk-angguk sambil membetulkan letak kaca matanya mendengar penuturan Azzam. Ada rasa kagum yang hadir begitu saja dalam hatinya. Anak muda yang kelihatannya tidak begitu berprestasi itu sesungguhnya memiliki prestasi yang jarang dimiliki anak muda seusianya.
"Aku sama sekali tak menyangka bahwa kau menghidupi adik-adikmu di Indonesia. Aku sangat salut dan hormat padamu Mas. Sungguh. Ketika banyak mahasiswa yang sangat manja dan menggantungkan kiriman orangtua, kau justru sebaliknya. Teruslah bekerja keras Mas. Aku yakin engkau kelak akan meraih kejayaan dan kegemilangan. Teruslah bekerja keras Mas, setahu saya yang membedakan orang yang berhasil dengan yang tidak berhasil adalah kerja keras. Dan nanti kalau kau sudah sukses jagalah kesuksesan itu. Setahu saya,
dari membaca biografi orang-orang sukses, ternyata hal paling berat tentang sukses adalah menjaga diri yang telah sukses agar tetap sukses."

wallahua'lam=)

Monday, December 19, 2011

~Pandang dengan Mata Hati, Fahamilah Kemuliaan Harta~

Nur F:  B, kalo B dapat income banyak, B nak buat ape ng duit 2?
Nur B: Kalo B dapat duit banyak, B nak bawak mak ayah B pergi haji, mereka x pergi lagi      sebab xde duit.B nak tlg bayar hutang mereka yang berpuluhan ribu.B x nak mereka meninggal dalam keadaan berhutang kepada manusia.Pada zaman Rasulullah, Rasulullah x nak sembayangkan jenazah sahabat yang tidak melangsaikan hutangnya semasa hidup.(jwab si B tersenyum dgn penuh harapan)
Nur F: Bagi F, F pandang duit 2 duit tu tak  de ape2 …
Cik T: Bagus tu F, F adalah salah seorang yang wajib kaya sebab F pandang duit 2 xde ape2 bagi F. Kalo F dapat duit banyak pon, F akan berikan  semuanya kepada orang2 miskin.F, Ramai lagi umat islam yang hidup miskin melarat dan memerlukan sumbangan daripada orang  orang macam F ni.
Nur B:  Betul 2,  duit memang xde ape2 nilai, tapi kegunaannya dalah sangat bermakna F. Kita bleh gunakan duit untuk beribadah kepada Allah dan berbuat Ihsan sesama insan. Bukankah Allah menyuruh kita untuk berbuat ihsan sesama makhluk. 
Nur F:  Bukankah ada yang sesat disebabkan fitnah harta macam Qarun, Firaun..?
Cik T:  Betul tu F, tapi kenape kita ambek dari sudut negatif? pandanglah dari sudut positif..Rasulullah sgt kaya, begitu juga sahabat2 mcm Saidina abu Bakar, Saidina Umar, Uthman b affan, Abbdurrahman b auf dan Isteri rasulullah, Siti Khadijah. Mereka kaya tapi sgt zuhud disebabkn ketaqwaan pada Allah.
Nur F:  tapi…. F takut harta 2 akan membuatkan F jauh dari Allah.
Cik T:  Kenapa perlu takut? Orang2 yang bertaqwa tak takut pada harta kekayaan, mereka hanya takut pada Allah. Sebab mereka letak harta tu ditangan orang2 yang memerlukan bukan letak dihati hingga melupakan Allah. Harta yang halal yang banyak tu adalah rezki daripada Allah yang patut disyukuri manusia, bukan dengan memandangnya dengan penuh kehinaan dan prasangka buruk..Orang kaya jadi hina kerana kesombongan untuk memberi, kerana apa? kerana takot jatuh miskin akibat pemberiannya. Teringat kata2 ustaz Anif Sirsaeba dalam bukunya ‘BERANI KAYA, BERANI TAKWA’ , bab 4- Fahamilah Kemuliaan Harta:
            “wang itu hamba yang baik, namun majikannyalah yang jahat, oleh itu, bijaksanalah”



YES kaya!!..YES, TAQWA!!....Kalo takut untuk bertaqwa pada ALLAH, baik x payah kaya, orang bertaqwa hanya takut Allah...Yang dah kaya, MEMBERILAH, jangan takut akan kemiskinan. The More we give, the more we get back(pahala dari Allah yang tak ternilai harganya) .Multimillionaire; Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
"status (darjat, kasab) itu berpusat pada wang,Sungguh kedudukan manusia di dunia ini dilihat(diukur) dgn wang.Tapi.... kemuliaan sesungguhnya adalah TAQWA."(HR at-tarmizi)

Oleh itu, pembaca2 yang dirahmati Allah, tidak salah untuk mencari kurniaan Allah dan rezeki yang banyak. Belajarlah untuk berdikari, usahlah kita jadi 'manja', mengharap duit dari ibu dan ayah.Sesungguhnya rezeki yang berkat iu adalah hasi dari titik peluh sendiri..sekian.wallahua'lam,=)

Tuesday, December 13, 2011

~Bersangka baiklah pada Allah ~

“Kamu tahu Fahri, apa yang sedang terjadi pada dirimu saat ini?”
“Aku difitnah…!”
“Tidak…! Tapi, ketahuilah, bahwa sesungguhnya, saat ini Allah sedang berbicara kepadamu. Dia berbicara kepadamu tentang penderitaanmu. Dia sedang mengajarmu erti sebuah kesombongan”
“Apa yang aku sombongkan? Aku tidak punya apa-apa. Aku bantu perempuan itu, karena aku menghormati perempuan. Tapi lihat, apa balasannya kepadaku? Dia memfitnahku!”
“Itulah kesombonganmu..! Kamu merasa paling benar! Merasa paling suci! Ingat, ketika Nabi Yusuf dipenjara karena difitnah oleh Zulaikha? Beliau lebih memilih dipenjara. Dalam doanya, beliau berkata: “Ya Allah, jika penjara lebih baik bagiku daripada di alam bebas, maka aku ikhlas menerimanya”. Lihat Fahri, Nabi Yusuf lebih memilih berada di penjara, asal bisa tetap dekat dengan Allah, daripada di alam bebas, tapi berkumpul dengan orang-orang yang penuh dusta!”
“Lantas, aku harus bagaimana?”
“Kamu harus sabar dan ikhlas Fahri, karena itulah inti Islam. Saat ini, kesabaran dan keikhlasanmu atas hidupmu sedang diuji. Jangan pernah putus asa. Jadi ingat, SABAR DAN IKHLAS, ITULAH ISLAM!”(dicopy dr novel ayat2 cinta- Habiburrahman as-Shirazy)

...ikhlasknlah hati bila menerima kritikan, kutukan dan tuduhan dari manusia, itu tandanya Allah ingin menyucikan hati kita.Give Thanks to Allah!!He knows whats in ur heart...He gives what we need,not what we want(salah gramer, tlg btolkn..hehe)

untuk mmbantu orang lain keluar dari kepompong kebodohan dan kemiskinan, x selamanya kita dipuji, dan x selalunya kita dikeji ..stiap yang berlaku, ada hikmah dari Yang Maha Penyayang.Terusakn SABAR dan tetapkan diri dalam KESABARAN..ingatlah KESABARAN ALLAH terhadap kita yang selalu bermaksiat padaNya...SENYUM=)

Monday, December 12, 2011

~Orang BERIMAN wajib Kaya~

9/10 rezeki drprd bisnes...kbanyakan orang Melayu, bila sebot je nak buat bisnes,majoriti skeptikal n negatif.."x takot kna tipu ke?, "x takot bankrup ke?", 'x takot risiko ke?'..mcm2, seolah 1/10 rezeki 2 yg dtg dri perniagaan..rezeki actually bkan brmaksud duit semate2..come on my fren!!BELIEVE jgn janji RASulullah

buat N.M, bkan ntok jd jutawan semate2, tapi untuk jadi better person(kerap diulang2, kalo hati x bersih, jgn harap bleh jd jutawan). kita akn improve dr segi laedership, comunication skill,dpt shabt2 yg positif,mntor2 yg ingin bantu kita ntok brjaya,dpt memahami psikologi manusia n bnyak lagi rezeki yg Allah bg dlm pelbagai bentuk..alhamdulillah...

kata ust Anif Sirsaeba (adk Habiburrahman el-syirazy), ORANG BERIMAN wajib kaya, sbab hanya ORANG BERIMAN sahaja tahu mnggunakn harta mereka, duit ntok diletakkan dlm tgn2 yg memerlukan bukan ntok diletakkan dalam hati..contohi Multimillionaire spanjang zaman, Rasulullah sallallahu 'alaihiwasallam..

according 2 Law of attraction, 'U is what u think'..kalo kita katakan kita x mampu, kita adalah benar, tapi kalo kita katakn YES! aku mampu, kita juga benar..kalo kita takot hantu, hantu 2 lah yng mgghantui fikiran kita..same gak, kalo takot gagal, gagal 2lah yang akan menguasai fikiran kita...xde istilah gagal dlm kamus hidup orang yang beriman, kalo gagal gak, ce try muhasabah...tepuk dada tanya iman, ape khabarkah HATI?, masih ada lagikah sisa2 prasangka buruk terhadap janji ALLAh Rasulullah,trhadap kebolehan dri sndiri n manusia lain..??

.knape Rasulullah tetap teruskan brda'wah walopon dicaci dihina,??sbab Rasulullah husnuzhon ng ummat baginda...hasilnya ISLAM smpai kpda kita hingga hari ni...wallahua'lam.

Sunday, December 11, 2011

...Belajarlah dari Makhluk ALLAH yang ....

special for Adnin Nabihah, Nur Najwa Hamali, Bintu Akyan ,Nur badriah, wan anas, k.seha, eja,ijah, syed aqib, DeeLah FadhiLah n all my frens....permata Islam a.k.a permata ibu ayah yng brharga...nk share 1 kisah benar" dari remaja jalanan kpd jutawan"-ammar zahar
1.kna ade FIGHTING SPIRIT, walopon trpukul, trjatuh, trbaring sekalipon..BANGUN BALIK
2.ADA RASA TANGGUNGJAWAB BESAR untok BERJAYA ntok... ibu ayah, adk bradik n utok Islam
3.CEPAT BANGKIT dr kjatuhan
4.NEVER EVER GIVE UP untok PERCAYA akn KEBOLEHAN dr sdri
5.Punya cita2 besar n tinggi( bagaimana sultan mohd al-Fateh bleh tawan konstantipel kalo takot bercita2 besar)
6.BEAR In MIND, stiap orang layak untok brjaya
7.Rahsia kejayaan=FOCUS, ATTITUDE,strong BELIEVE

sajo2 nk share...kalo x jadi halwa telinga or halwa mato pon, atleast bleh amek pengajaran drpda seorang SYABAB jalanan...kalo die bleh berubah, apatah lagi kito hok msuk u ni,yg lbih cerdik ni..fikir2knlah

Wednesday, November 30, 2011

#Blog yang terkubur tanpa Nisan#

Baru ari ni ada mood nak ziarah arwoh blog ni, selama ni x ingat password + xde mood

~semoga Allah memberiku Kekuatan untuk kembali~

Friday, May 6, 2011

~~dedikasi buat roomatesku~~La Tahzan...


Kadang-kadang Allah uji dengan sakit
Agar kita mengerti betapa nikmatnya sihat
Kadang-Kadang Allah uji kita dengan waktu yang sempit
Agar kita tahu manfaatnya waktu lapang
Kadang-kadang diuji dengan rasa jahilnya diri
Agar kita menyedari bahawa ilmu di dunia ini hanyalah setitis dari lautan ilmu-Nya

Kadang-kadang Allah uji dengan kesempitan hidup,resah dan gelisah
Agar kita sentiasa ingat bahawa ‘Cukuplah Allah bagi kita’
Kadang-kadang Allah uji dengan kemiskinan
Agar kita jadi orang yang bersyukur, sohor dengan nikmat-Nya walaupun sedikit
Kadang-kadang diuji dengan rasa ujub,hasad,riak dan takbur
Agar kita tahu betapa mahalnya nilai sebuah keiklasan,kejujuran dan tawadhu'
Kadang-kadang Allah uji bila kita berseorangan
Agar kita menyedari kuatnya kita bila berteman
Kadang-kadang kita diuji dengan sebuah perpisahan
Agar kita mengerti indahnya ukhwah  bila bertemu dan berpisah kerana redha-Nya
 Kadang-kadang Allah uji dengan pelbagai kerenah insan
Agar kita mengerti betapa warna-warninya sebuah kehidupan

Kadang-kadang diuji dengan rasa lemah
Agar kita menyedari tiada yang Maha Kuat melainkan Dia
Dialah sumber kekuatan
Kadang-kadang allah uji dengan rasa takut
Agar kita merasai betapa kematian dan alam kubur itu lebih mengerikan
Kadang-kadang Allah datangkan bala bencana
Agar kita tak lupa bahawa dunia ini telah tua ,qiamat itu pasti tiba
Agar kita tidak dilalaikan dengan kesenangan dunia yang sementara

Makna sebuah kebahagiaan itu luas skopnya 
Hakikat bahagia itu adalah bila diri mencintai dan dicintai Ilahi..

Sunday, May 1, 2011

Herbalist-to-be Masuk Wad Kecemasan

Ya ALLAH,nikmatnya Sihat...
Rasulullah sallallahu'alaihi wasallam bersabda:
"Dua nikmat yang sering manusia lupakan iaitu nikmat kesihatan dan masa lapang"

 Terngiang-ngiang kata2 sahbatku, Nurul Ilyana mem'present' tentang nikmat kesihatan semasa menghadiri satu program berdekatan Gombak lewat seminggu yang lepas.Fuhh!! persis seorang lecturer..memang ada gaya ahh..

Pagi Sayyidul Ayyam yang hening~

Aku dikejarkan ke wad kecemasan PPUM, ditolak dengan wheelcha (wheelchair) oleh cik Najah Solihah.1st time aku ditolak dengan wheelchair manakala sahabatku yang sorang ni 1st time dia yang menolak wheelchair (biasanya dia yang akn ditolak).ketika itu, Cik Najwa Hamali plak sibuk mengupdate status facebooknya-buat pengumuman kemasukan aku ke PPUM.Habis tu?? apalagi.. kecoh la depa ni duk berdiskusi tentang diriku lebih2 lagi 2 orang roomateku cik Qilah n cik Tirah Ariffin.Makan lada la,salah makan nanas la.. whatever la...janji ALLAH bagi nikmat sihat yang Dia uji buat seketika untuk menyedarkan aku supaya sentiasa bersyukur dengan segala nikmat-Nya.

Macam2 peristiwa berlaku sepanjang aku dirawat disitu.Yang paling lucu,aku di'check' oleh pakar sakit puan,padahal sakitku langsung tak berkaitan dengan lapangan kerja doktor tersebut. Entah apa2 je...

Aku 'check in' pada pukul 9 am dalam sakit yang tak tertahan.Terasa seakan-akan nyawaku sedang dipisahkan dari jasad.Ya ALLAH sakitnya hadapi sakaratul maut(makhluk-Mu yang sering dibenci dan dilupa oleh manusia akan kedatangannya).Aku diinject dengan ubat tidur untuk mengurangkan kesakitan sementara menunggu ketibaan doktor pakar.Jadi sleeping beauty selama 7 jam (ntahlah apa yang berlaku sepanjang 'kematian' kecilku ini ).
Jam 3.30 pm~terbangkitnya aku dari kematian setelah terdengar seruan namaku dari corong mikrofon (Alhamdulillah, aku belum lagi mati). Ntah berapa kali mereka(nurse) meng'anounce' namaku untuk ke katil 10(asalnya,aku terlena dikatil 16), barangkali mereka tidak perasan bahawa aku sedang tidur dikatil 16.Nasib baik seorang abang nurse yang menyedari,kalo x kenalah tunggu appointment seterusnya dgn Doktor pakar sakit puan tersebut.Maklumlah, doktor pakar mestilah busy..kata Tuan Guru Nik Abdul Abdul Aziz Nik Mat

"Bukan senang nak jumpa orng yang sibuk ni.Tak semua perkara yang boleh kita adukan dan ceritakan  kepada mereka(apabila bertemu mereka).Nak jumpa mereka kena ada masa2 tertentu.Tapi tidak dengan ALLAH, kita boleh adukan dan cerita masalah kita pada Allah bila2 masa je,x perlu buat appointment."

...kesian, kna check aku yang xde kena mengena dgn kejenya.Walaobagaimanapun Jazakumullah buat staf2 dan krew2 yg terlibat.Syukran kathir buat sahabat2 yang concern dengan penuh kasih sayang. Jazakumullah khairan kathira..

Friday, April 8, 2011

muslimat,contohi serikandi ini..

bismillah..

saat jari terasa berat ntuk mengupdate blog ,xdop modal sbenarnya
tapi sbab kena paksa,kenalah memenuhi tuntutan taklifat ahli bilik kami.

3 hari lagi genaplah  2 bulan kejatuhan rejim diktator Hosni Mubarak bersamaan genapnya 52 tahun 2 bulan syahidnya Imam Hasan al-Banna.sejarah merakam betapa hebatnya kuasa pemuda merubah dunia.Kata Sukarno:'berikan 10 orang pemuda,nescaya akan ku gegarkan dunia'.Dunia hari ini menyaksikan keberanian Ummu Aiman abad 21,ASMA MAHFOUZ ,wanita jelmaan ZAINAB AL-GHAZALI ALJUBAILI.

Asma Mahfouz;serikandi disebalik Revolusi Mesir 2011

Memang x dapat dinafikan tangan yang disangka lembut menghayun buaian bisa menggoncangkan dunia. Asma Mahfouz,ketika ramai rakyat Mesir ketakutan untuk turut sama berjuang didatarn Tahrir;beliau bangkit mencabar kaum muslimin untuk turut berjuang.Ucapan beliau semasa di Dataran Tahrir:

" I ,a girl,am going down to Tahrir Square and i will stand alone.and i'll hold up a banner.I wrote that whoever is worried about this country should come with me and that everyone who is worried about me or thinks that I am mentally ill should come in order to protect me".

Muslimat,ku mahu kamu contohi  serikandi ini.Muslimat sayap kiri perjuangan bukan sekadar bermakna menjadi seorang isteri solehah disamping seorang mujahidin,tapi matlamat dirimu lebih jauh lagi. Engkau adalah pen'trigger' sebuah Revolusi. 

Cetuskan Revolusi dalam Diri.Sesungguhnya Asma Mahfouz juga telah mencabar dirinya melakukan Revolusi Diri .Kita mungkin lemah fizikal,tapi tidak mental dan spiritual.wallahua'lam

Tuesday, February 8, 2011

Terima Kasih Allah...Terima Kasih guruku..

Alhamdulillah...masih diberi kesempatan untuk menyedut udara segar milikMu Ya ALLAH..

MasyaALLAH..sejak akhir2 ni,aku ni selalu teringat kat Ustaz Khaidzir, guru yang mengajar PAI masa aku form 5 kt MRSM Kuala KRAI 3 thun lepas...aku memang suka dengar ustaz Khaidzir 'ngepek' kt surau masa tazkirah subuh tiap2 hari...perkataan yang aku takkan pernah lupa; REPUT..


(gambar ustaz Khaidzir yang diciplak dari facebook)


terima kasih ya ustaz kerana mendidikku mencintai agama..mencintai para ulama'; pewaris anbia'...mencintai Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam..

kekasihku, Habib Umar al-hafidz (keturunan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam)

guruku ini sangat mencintai Rasulullah dan para sahabat..aku masih ingat masa dalam kelas 5B dulu, bila ustaz ckp pasal ibu dan penjaga ustaz dan juga Rasulullah, matanya akn bergenang ..membuatkan aku turut tersentuh (mentang2lah duduk depan skali..hehe),sejak itu aku berazam untuk bersikap lemah lembut dengan ibuku...Ya ALLAH. hebatnya tarbiyahMu untuk hamba yang penuh dengan kekurangan ini...

Terima kasih Ustaz atas segala teguran dan nasihatmu
Moga ia menjadi salah satu asetmu di akhirat nanti
YA ALLAH
Rahmatilah guruku ini dan ahli keluarganya
Terima Kasih Ya ALLAH kerana menjadikannya salah satu wasilah dalam mentarbiyah diriku.

Sunday, February 6, 2011

Bumi putrajaya,kembali ku jejaki...


Bumi putrajaya,kembali ku jejaki  setelah 5 bulan ku tinggalkan kisah duka….
MasyaALLAH,hebatnya percaturanMu ya ALLAh…5 bulan dahulu hospital putrajaya jadi saksi kekentalan semangat kami mengiringi kepulangan ALLAHYARHAMAH kak Atim ke pangkuan ILAHI, kakakku yang berjasa pada Agama, terima kasih atas segalanya, setiap bibit pertemuan kita takkan ku lupa. Kau pemberi semangat kepadaku dikala aku terasa diri ini tak layak berada di saf hadapan para pejuang .ku tahu aku memang lemah…tak tertahan air mataku bila mengenangkanmu…bukan kerana kesedihan atas pemergian, tapi air mata kegembiraan kerana kau terlebih dahulu mencapai matlamat  hidupmu iaitu perjumpaan dengan RABBUL ‘ALAMIN…moga kau bahagia disana bersama para solihin…kakakku, akan terus setia di atas jalan ini ,tetap thabat menyambung mata rantai perjuangan Rasulullah Sallallahu’alaihiwasallam.

 YA ALLAH, pandanglah setiap amalan kebajikan  yang dilakukannya sewaktu hidup…padamkanlah setiap dosa dan kesalahannya dengan keikhlasannya memperjaungkan kalimatMU biarpun keikhalasan itu hanya sebesar zarah…terima kasih YA ALLAH, KAU jadikan insan ini wasilah untuk mentarbiyah diriku yang lemah ini..

Kini, di bumi ini (Putarajaya International Convention Centre, PICC- konvek HPA) juga ku menyaksikan betapa luasnya nikmat dan kasih sayangMu YA ALLAH buat hambaMu… Ya, nikmat yang sering manusia dustakan, tak pernah merasa puas dengan apa yang diberi… Namun, ku lihat insan2 ini begitu berbeda….kecacatan fizikal bukan halangan untuk Berjaya, tapi  kecacatan iman, tawakkal dan semangatlah yang menggagalkan manusia…begitu tersentuh hatiku melihat insan2 ini…teringat kepada Syeikh Ahmad Yassin, pengasas gerakan HAMAS di Palestin, tak pernah berundur meskipun beliau hanya berkerusi roda..bahkan kerusi roda itulah amat ditakuti oleh qarin dan syaitan orang israel dan yahudi laknatullah.
YA ALLAH,berikan aku semangat seperti kekasihmu itu……SUBHANALLAH,Kau mematikan seorang pejuang, namun Kau menggantikannya lebih dari 50 pejuang…Kau mengambil Hassan al-Banna ke pangkuanMu, tapi Kau tak memadamkan namanya dari sebutan dan ingatan kami malah KAU menggantikannya lebih ramai al-Banna..itulah hebatnya bila kita hidup untuk Fikrah…kata Syed Qutb: “jika hidup kerana diri sendiri, hidup kita hanyalah pendek, bermula dengan lahirnya kita kedunia dan berakhir dengan berakhrnya  umur kita yang terbatas….tapi, bila hidup untuk Fikrah, hidup kita adalah panjang, bermula dengan bermulanya manusia di atas muka bumi ini dan berakhir dengan berakhirnya  manusia di muka bumi ini..” wallahua’lam


Wednesday, February 2, 2011

7 Variasi Manusia Dalam Menuntut ILmu

  • Orang yang menuntut dan mencari ilmu kerana ilmu semata mata.Dia seronok, mabuk dan asyik dengan ilmu. Mabuk ilmu hingga yang ada tidak mahu kahwin kahwin, kerana katanya belum puas belajar. Ini adalah golongan yang mabuk ilmu.
  • Orang yang mencari ilmu kerana bercita hendak dapat jawatan tinggi saperti mufti dan bergaji besar. Dengan ilmu juga dia boleh berniaga dan jadi kaya dan mendapat banyak harta. Ini lah golongan yang menggunakan ilmu untuk meraih kekayaan.
  • Ada orang mencari ilmu kerana bercita cita menjadi pemimpin. Seorang yang jadi pemimpin mesti berilmu. Ini adalah golongan yang menggunakan ilmu untuk menjadi pemimpin.
  • Ada juga orang yang mencari ilmu kerana hendak kan glamour. Agar orang kata dia intelek. Inilah golongan ahli ilmu yang tujuan nya hendak dapat nama.
  • Ada orang belajar ilmu kerana hendak keluar daripada kejahilan dan kebodohan. Agar dia tidak di pandang hina. Inilah golongan yang mendapatkan ilmu supaya diri tidak terhina.
  • Ada orang menuntut ilmu kerana ingin membangun dan maju demi kedaulatan dan kemegahan bangsa dan negara. Agar jangan bangsa nya mundur dan terhina. Ini lah golongan ilmuan yang berfahaman nasionalisme.
  • Adapun orang yang menuntut ilmu kerana perintah Allah. Juga dengan tujuan agar dapat amal ilmu supaya boleh mengabdikan dan mendekatkan diri kepada Allah. Golongan ini menggunakan ilmu untuk membangunkan Islam dalam berbagai bagai aspek saperti ekonomi, pertanian, bangunan, sekolah, jalan raya, pembangunan insan dan lain lain. Ini adalah dengan tujuan agar dapat melindungi iman, memperkuatkan syariat, membesarkan syiar Islam dan mendaulatkan hukum hukum Tuhan. Ini lah dia golongan ilmuan yang bertaqwa
so...fikir2kanlah, golongan manakah anda....???

Sunday, January 30, 2011

Andaiku Diberi Pilihan

Andaiku diberi pilihan antara kanak2 dan remaja
akan ku pilih untuk jadi anak kecil
sentiasa riang bermain
tanpa ancaman maksiat dan masalah hati
berlari-lari mengejar sirama-rama
tanpa perlu risau esok bagaimana...

andaiku diberi pilihan antara kanak2 dan burung di angkasaraya
nescaya ku ingin jadi si burung
terbang dengan bebas dialam buana
menikmati dan mensyukuri alam ciptaan Yang Maha Esa
tak lupa bertasbih memuji-NYa
tanpa perlu bimbang apa nasibku di hari kebangkitan dan perhitungan
kerana jika aku jadi kanak2
anak kecil itu akan dewasa
kelak akan lalui remaja sepertiku
zaman yang penuh dengan liku2
bila2 masa sahaja boleh memasuki perangkap
rencana syaitan durjana...
aku takut aku akan kecundang...

apakah apa yang ku katakan ini salah?

tidak....

bahkan Saidina  Abu Bakar  bermadah:
"alangkah baik seandainya aku sebatang pokok yang ditebang"
"alangkah  baiknya jika aku sehelai rumput makanan ternakan"
"alangkah baiknya aku jika aku ni sehelai bulu di badan seorang mukmin"
ketika beliau melewati seekor haiwan;" betapa gembiranya hidupmu,
kau makan.kau minum, kau kesana,kau kemari dibawah naungan pepohon
dan diakhirat tiada penghisaban keatas dirimu.
alangkah baiknya kalau Abu Bakar sepertimu"

bahkan sahabat yang paling berani, Umar al-Khattab
lebih memilih baiknya andai si ibu tidak melahirkannya..

betapa takutnya mereka akan azab ALLAH..
lalu inginku tanyakan pembaca sekalian...
ANDA bagaimana???


rujukan: kisah-kisah para sahabat dalam kitab Fadhail Amal,
karangan Maulana Muhammad Zakariyya al-Kandhalawi

Saturday, January 29, 2011

The Child and her Diary

The Child and her Diary
The Child & Her Diary
She wrote in her diary every night
When bullets passed by her window… she wrote
When Israeli soldiers killed her mother she wrote
She wrote of the horrors she sees
And the nightmares of flames and destruction
She the Palestinian child
Writes in her diary every night
To ease her enormous pain
To sedate her fears and nightmares

That little Palestinian child
Had died while writing in bed

From Israelis bulldozing her home
And now she lies in her tomb
Forgotten…as if she never existed
But her diary will carry on
The suffering of every Palestinian child
And now on her tomb Israeli children play
And sing with no worries of tomorrow
Where she once lived is confiscated
What are left from her family are refugees

And we continue to support Israel
With 10 million dollars a day!
And we continue to say
All humans are created equal

But continue to send to Israel
10 million dollars a day!

syair Imam Syafi'e sebelum meninggal dunia

Dengan Nama ALLAH yang MAha Pemurah lagi Maha Mengasihani.. 

Tiada kasih  seindah KASIHMU..tiada cinta seindah CINTAMU dan RASULMU..

pernahkah sahabat2dengar lagu ilaika? rupa2nya lagu ni merupakan syair Imam Syafi'e sebelum beliau kembali ke pangkuan KEKASIH yang dirindu...sungguh menusuk jiwa andai dihayati dengan mata hati..


إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــيKupersembahkan (rintihan) kepadaMu Tuhan sekalian makhluk akan harapanku

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
Sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha Pemberi dan Maha Pemurah

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي

Bilamana keras hatiku dan terasa sempit perjalananku

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا

Kujadikan rayuan (rintihan) daripadaku sebagai jalan untuk mengharapkan keampunanMu

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
Bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
KurniaanMu dan keampunanMu adalah merupakan rahmat dan kemuliaan

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي

Bukankah Engkau yang memberi aku makan serta hidayah kepadaku

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
Dan janganlah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku (walaupun aku seorang yang sentiasa berdosa)

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
Semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
Dan menutup dosa-dosaku serta setiap perkara yang telah lalu

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
Sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
Namun jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
Sekalipun dosa-dosaku itu akan memasukkan diriku ke dalam neraka

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
Dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati Rabbnya

وفيما سواه في الورى كان أعجما
Dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
Dia (Rasulullah SAW) berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
Cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
Ku pelihara kasihku yang dicemari nafsu

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
Dan ku jaga janji kasih yang telah tercalar

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
Di saat ku jaga, aku rindu, dan di saat ku lelap aku berharap

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا

Mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث

Sesungguhnya dosaku adalah besar sejak dulu dan kini

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
Namun (ku tahu) keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih besar (agung) dan lebih mulia

Friday, January 28, 2011

epilog seorang teman

"suara dik mi mengaji lagi sedap dari dari suara kakak" kata nenek ntok memprovok diriku yang ketika itu berusia 10 tahun.
teras sakit ati mendengarnya. masakan tidak, aku dibandingkan dengan adikku,al-Hafiz Mohd Zulhilmi..Namun x terlintas di benakku untuk tidak meneruskan usaha memperelokkan bacaan. Apa aku kisah? suaraku lg sedap ape?(dengan syok sendirinya..)

begitulah kuasa  optimis yang perlu ada pada kita..lebih2 lagi bagi seorang da'ie..setiap tohmahan dianggap sbg motivasi untuk memperbaiki diri...hidup adalah ujian untuk membuat pilihan..samaada untuk jadi seorang yang optimis atau pesimis...

teringat waktu kecil2 dlu,kami memang akrab dimana ada dia, disitu ada aku tapi selalu gaduh, cam anjing ng kucing..kata adikku. dia kucingnya dan aku anjingnya(aduh,macam2 )..pernah satu  ketika, kami gaduh besar sehingga membuatkan atukku nk rotan kami..tapi nasib baik kami larikn diri dari tempat kejadian (masuk dalam bilik air  untuk sembunyikn diri..hehehe.. )

oleh kerana kami amat meminati kisah Nabi Yusuf 'alaihissalam,Atuk selalu menasihatkan,ambillah pengajaran dari kisah tersebut,janagn tau baca je... berkasih sayanglah seperti nabi yusuf dan adiknya,Bunyamin..

"Nabi Yusuf baik dengan adik dia,x  macm kakak.sebab tu bunyamin turut menangisi  kehilangan abangnya selain ayahnya,nabi Yaakub. .Allah sgt sayang kepada orang orang berbuat baik kepada adik-beradikya" kata atuk....namun dalam benakku mengatakan kalo dik mi hilang lagi bagus(masa 2 tengah gaduh ngan adik mi).. bila masuk MRSM, baru kurasakan begitu kesunyian dan rindu untuk berbalah dengan beliau..

kini kami semua telah dewasa. jarang2 bleh jumpa, 4 kali setahun je ...maklumlah, seorang hafiz tidak boleh cuti lama2, apatahlagi dia salah seorang ahli jemaah Tabligh..

Buat adikku, teruskan perjuanganmu menyeru manusia ke jalan ALLAH, meskipun kita berlainan fikrah..namun cita-cita dan cinta kita tetap sama ,redha ALLAH dan RasulNYa..terima kasih buat atuk,nenek, ayah dan ibu kerana mendoakan kami agar jadi insan yang berguna pada kalian dan berguna pada UMMAT.. Terima kasih ALLAH, terima kasih orang tuaku..

Tuesday, January 25, 2011

...CINTA, nikmat yang sering manusia dustakan....

bismillahirrahmanirrahim...
tiada kata seindah kalam-MU ya ALLAH, sweet 19 telah melabuhkn tirainya,meniggalkn bermcm kenangan pahit dan manis..now WELCOME 2 CLUB 20...fuhhh..dah tua rasanya!!
 bak kata slah seorang sahabat, dah boleh kahwin dah.....masyaALLAH kalo bab ni no komen.. masak nasik pon ad yang hangit,ada yg lembik.. bukan nak bicara pasal makanan tp nak katanya kalo fardhulMuslim x mantop lagi,camne nak bina Baitul Muslim. namun hakikatnya begitulah yg terjadi pd anak2 muda zaman ni.. Qunut pon x pandai baca ada hati nak kahwin...lebih baik belanjakan duit untuk kursus kahwin 2 ntuk p kursus SOLAT. p kursus gak namanya...
2,3 hari ni agak tertekan, bermcm2 dugaan dr ALLAH untuk menguji kekuatan CINTA hamba padaNYA.. dari masalah akademik hingga masalah peribadi sahabat2...sedih,terkelu,serba salah, semua bercampur baur.. Hati terasa mahu mencegah namun apakan daya...cinta nafsu memang berbahaya, mampu membutakan mata hati insan,dosa pahala belakang kira..yang penting si dia..lautan API NERAKA sanggup diredahi..

entahlah, mgkin ku terlalu pengecut untuk bersuara...biarkan hati yang mencegahnya.
Buat sahabat2ku diluar sana, hayatilah bicara hatiku ini.

  Ya ALLAH
 Bawa aku dari cinta nafsu
Ku tak mahu nafsu merampas CINTAku padamu
Sungguh hati ini terasa sakit,peritnya menahan  rasa cinta
FITRAH yang telah menjadi fitnah
Ya ALLAH
Jauhkan aku dari panjang angan-angan
Dek kerana  godaan nafsu yang ingin merampas CINTA
Ku sedar jarum syaitan telah berjaya menusuk
Hati sakit tapi nafsu memujuk
Supaya meredai  cinta itu
Y a ALLAH
Terase seakan  Jiwa  jauh darimu
Nurani kosong  tapi penuh sesak di dada
Seakan-akan ada yang tak kena
Apakah itu Ya ALLAH?
Sungguh hambaMu ini  tidak tahu.
Ya ALLAH
Jangan biarkan dosaku yang lalu manjadi inspirasi pada nafsu
Hingga melekakan aku dari CINTAMU
Melalaikan aku dari jalan menyeru manusia kepadaMu
Ku sedar aku tak layak diCINTAI
Namun CINTA itu adalah segala-segalanya buatku
Ya ALLAH
Andai kupernah menjauhiMU
Janganlah pula Engkau menjauhhi ku
Meskipun aku seringkali meninggalkanMu
Aku insan daif
 Kekadang kuat namun selalu lemah
Tiada  daya menunddukkan nafsu
Melainkan dengan TAUFIQ dan HIDAYAHMU
Ya ALLAH
Pandanglah hatiku ini
Di ruang yang paling dalam
Terpendam CINTA  yang  karam
 lantaran dilanda ombak dan badai nafsu
Harapanku selamatkanlah nakhoda CINTA itu
Biarpun terpaksa menghadapi perebutan dengan nafsu
Hanya satu pintaku
Menangkanlah  mujahidah CINTAMU.


"...Adapun orang beriman sangat CINTA kepada Allah..." (Surah Al-Baqarah 2:165) 

benar..sugguh perit untuk menahan rasa cinta..kata imam Nawawi rahimahullah:
Rasulullah pernah berpesan "man 'ashaq, fakatama, wa'afa famaata fahuwa syahid". mafhumnya lebih kurang begini, siapa yang jatuh cinta, tahanlah, jika sekiranya dia meninngal dunia, maka dia SYAHID.
masyaALLAH begitu besar sekali ganjaran buat Mujahid Mujahidah yang menahan perasaan cinta yang buta sehigga dikurniakan MAQAM tertinggi disisi ALLAH... SUBHANALLAH..

..maka nikmat Tuhanmu yang manakah kamu dustakan....??(surah ar-Rahman)